tiistai 16. syyskuuta 2014

Syksyiset porkkana-pellavasämpylät

Pyydettiin, että leipoisin sämpylöitä, joten leivoin.


Porkkana-pellavasämpylät (24 kpl)

7 dl lämmintä vettä
7 pientä porkkanaa
4 dl kaurahiutaleita
2 dl ruisjauhoa
n.10 dl vehnäjauhoa
2 kourallista pellavansieneniä
1 rkl kuminansiemeniä
1 rkl suolaa
1.5 pussia kuivahiivaa

Raasta porkkanat kulhoon. Lisää lämmin vesi, kuivahiiva (ole välittämättä siitä, että se pitäisi muka lisätä kuiva-aineisiin. Koska tekeekö joku muka niin? Ikinä en ole tehnyt ja aina on toiminut ilmankin), suola ja kuminan- ja pellavansiemenet (lisää vapaasti muitakin siemeniä jos niitä löytyy kotoa. Auringonkukan, hampun ja kurpitsan. Erityisesti kurpitsan.)
Lisää vähitellen ruisjauho ja kaurahiutaleet ja viimeisenä vehnäjauho. Vaivaa taikinaa ja laita sitten kohoamaan liinan alle, vedottomaan paikkaan. Kuten uuniin tai mikroon.

Kohota 30 minuuttia. Vaivaa vähän, jaa taikina ja pyörittele sämpylöiksi. Peita liinalla ja anna kohota parikymmentä minuuttia. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia. Normaalisämpylöillä vähempikin riittäisi, mutta porkkanan takia taikina tarvitsee vähän enemmän aikaa uunissa.


Jos et voi vastustaa tuoreita sämpylöitä ja syöt niitä heti monta, voit saada vatsasi kipeäksi.



  

1 kommentti:

  1. Uunituoretta "mitä vaan" ei voi vastustaa joten vatsakivut tulee varmana;) mutta onneks on ohimenevä juttu. Varmaan oli hyviä, maiskis vaan.

    VastaaPoista