lauantai 23. elokuuta 2014

Ukulele-ouyey!

Muutaman vuoden olen kohta suunnitellut ukulelen soittoa. Siitäkin huolimatta, että siitä on tullut sellainen hipsterisoitin. Mutta olen valmis katsomaan sellaisen ohi, koska ukulelet ovat niin mahtavia. Kaikki niissä on mahtavaa. Ne ovat söpöjä minikitaroita, niistä tulee mieleen Havaji, leit ja kookoksiin tehdyt drinkit ja niillä voi soitella sellaista letkeää saaritunnelmaista musiikkia. Lisäksi en pidä sitä mitenkään vakavasti otettavana soittimena, joten jos sillä soittaa vähän niin ja näin se ei haittaa, koska se on ukulele ja sen kanssa ei kuulukkaan ottaa juttuja vakavasti. Lisäksi sitä on helppo lähestyä sen selkeän vaarattomuuden takia. Se ei ole pelottava kuten vaikka saksofoni. Kuka alkaa noin vaan soittamaan saksofonia, jos siltä tuntuu? Ei kukaa. Se vaati pohdintaa ja syvää halua tehdä niin, koska saksofonit ovat kalliita ja niissä on paljon vaikeita nippeleitä ja sitä ei varmasti voi opetella soittamaan vaan Youtube-videoita katsomalla. Mutta ukulele, se on juuri sellainen hyvänmielen helppo hassuttelusoitin jota voi soittaa hyvin tai sinne päin ja silti kaikilla on mukavaa. Näin siis ainakin kuvittelen vielä nyt.

Koska ostin ukulelen. Tänään.


Kaikki oikeastaan alkoi muutamia viikkoja sitten kun kansalaisopiston syksykatalogi saapui ja katsottuani millaisia ilmaisluentoja täälläpäin on (Keskiaikaiset vaatteet ja asusteet 2.9. ja Lenin, Stalin ja lapset 1930-luvun neuvostoliittolaisissa koulukuvissa 18.11.), päätin vilkaista järjestettäisiinkö täällä ukulele-kursseja. Ja kävi niin, että siellä, vakavasti otettavien piano- ja kitaratuntejen välissä oli ukulelen alkeet. Ja vaikka olenkin sitä mieltä, että varmasti Youtube olisi ihan hyvä opettaja, ajattelin, että koska en ole ikinä soittanut mitään soitinta, ehkä ne perusteet voisi kuulla joltain sellaiselta ihmiseltä, jolle voi esittää kysymyksiä. Satun asumaan muusikon kanssa, joka kyllä sanoi opettavansa minua jos niin tahdon, mutta päätin, että parisuhteen kannalta on varmaan parempi harjoitella aluksi jonkun muun kun poikaystävän kanssa. Lisäksi tahtoisin ajatella, että voisin tavata ihmisiä siellä kurssilla. Ja varmasti ne ovat ihan mukavia jos kerran tahtovat soittaa ukulelea.

Joten ilmoittauduin kurssille ja ostin ukulelen. Noin vaan. Koska jos en tee sitä nyt, koska sen teen?


Sattumalta löysin itselleni söpön punaisen soittimen (jossa on delffiinejä!!!), vaikka alunperin olikin tarkoitus maalata se itse uudestaan. Todennäköisesti maalaan sen silti uudestaa, mutta nyt sen kanssa ei ole kiire. Tai siis sen kanssa ei ollut kiire kunnes kirjoitin Pinterestin hakukenttää "ukulele" ja näin kaiken tämän...


Mutta säilytyspussihan pitää tehdä heti Toki mukana tuli punainen huitulapussi, mutta kyllähän se itse pitää tehdä.  

4 kommenttia:

 1. Tosi söpöhän se on, delfiinit ja kaikki:) Perustatteks te sitten oman bändin?! Soitatko soolot?

  VastaaPoista
 2. Mä luulen, että aloitan katsomalla kiihdynkö kun joku yrittää opettaa mulle sointuja ja muita perusjuttuja, kuten vaikka virittämään ukuleleni :)

  VastaaPoista
 3. Ukulele ei ole mikään lelusoitin tai "minikitara", vaan vanha perinnesoitin. Valitettavasti nämä halvat Mahalot ynnä muut rämpyttimet ovat tehneet paljon haittaa ukulelen imagolle.

  Haepa Youtubesta hakusanoilla John King, Jake Shimabukuro tai Roy Smeck jos haluat nähdä mihin ukulele pystyy taitavissa käsissä.

  VastaaPoista
 4. Hyvä Anonyymi. Tiedän toki, että ukulele on vanha perinnesoitin. Olen myös kaikkien yllämainittujen soittoa kuunnellut. En tarkoittanut, etteikö sitä voisi osata soittaa tosi hyvin, en myöskään sanonut sitä lelusoittimeksi ja kun sanoin sitä söpöksi minikitaraksi, tarkoitin, että se näyttää siltä, tuskin voit sinäkään olla erimieltä. Se mitä sanoi, on, että se on sellainen mielestäni hyvänmielen soitin jonka lähestyminen on helppoa, koska se on positiviisen ja hauskan oloinen.
  Ja syy omaan halpaan Mahalooni on se, että en tiennyt olisiko minulla mitään kykyjä soittaa tai loppuisiko kiinnostukseni heti aloitettuani. Siinä vaiheessa kunnollinen ja arvokas soitin olisi mennyt ihan hukkaan.
  Joten jos se, että itse ainakin näen ukulelet mukavina ja hauskoina soittimina on huonoa imagoa, niin sellaista se sitten varmaan on.

  VastaaPoista