Chili con carne
400 g naudan
paistijauhelihaa
öljyä
400 g tomaattimurskaa
(chilimaustettua tai tavallista)
0.33l tummaa
olutta
2 isoa sipulia
4 isoa valkosipulin kynttä
tuoretta chiliä oman maun mukaan (tähän meni 2)
0.5 dl bourbonia
2 lihaliemikuutiota
1 tölkki (400 g) punaisia
kidneypapuja
kourallinen maissilastuja
tilkka vettä
1 tl jauhettua juustokuminaa
maun mukaan sokeria, ruokosokeria tai juoksevaa hunajaa
suolaa
mustapippuria
Valmistusaika n. 60-75 minuuttia, miksei enemmänkin, paranee vaan muhiessaan. Chili saa hautua ja muhia kiireettömästi koko ajan.
1 Silppua sipuli, valkosipuli ja chilit.
2 Laita tomaattimurska ja olut kattilaan kiehumaan. Ruskista jauheliha pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla.
3 Lisää tomaattioluen joukkoon lihaliemikuutiot ja anna kiehua hieman paksummaksi. Lisää jauheliha kattilaan.
4 Kuullota sipuli pannulla. Lisää loppuvaiheessa bourbon. Anna kiehua 2-3 minuuttia ja lisää kattilaan.
5 Kuullota valkosipulit pannulla ja lisää kattilaan.
6 Kuullota chili pannulla ja lisää kattilaan.
7 Lisää pavut liemineen kattilaan.
8 Lisää juustokumina kattilaan.
9 Murenna maissilastut pannulle ja lisää hieman vettä. Sekoita puuroksi ja lisää kattilaan.
10 Lisää suolaa, pippuria ja sokeria/hunajaa maun mukaan. Anna muhia rauhassa. Ainakin tunti. Hiljalleen poristen.
Chiliä kannattaa maistella valmistuksen aikana ja lisätä asioita sen mukaan. Olennaista on, että tulisuus ja suolaisuus laitetaan ensin kohdalleen ja viimeisena makeus, että sokeri ei pala pohjaan.
Chili oli huippuhyvää itsekseenkin, mutta ehkä vielä parempaa pilkotun tomaatin, murennettujen maissilastujen ja tuoreen timjamin kanssa. Varmaan lusikallinen ranskankermaakin olisi sopinut joukkoon. Ehkä ensi kerralla. Omnomnomnomnom.
3 Lisää tomaattioluen joukkoon lihaliemikuutiot ja anna kiehua hieman paksummaksi. Lisää jauheliha kattilaan.
4 Kuullota sipuli pannulla. Lisää loppuvaiheessa bourbon. Anna kiehua 2-3 minuuttia ja lisää kattilaan.
5 Kuullota valkosipulit pannulla ja lisää kattilaan.
6 Kuullota chili pannulla ja lisää kattilaan.
7 Lisää pavut liemineen kattilaan.
8 Lisää juustokumina kattilaan.
9 Murenna maissilastut pannulle ja lisää hieman vettä. Sekoita puuroksi ja lisää kattilaan.
10 Lisää suolaa, pippuria ja sokeria/hunajaa maun mukaan. Anna muhia rauhassa. Ainakin tunti. Hiljalleen poristen.
Chiliä kannattaa maistella valmistuksen aikana ja lisätä asioita sen mukaan. Olennaista on, että tulisuus ja suolaisuus laitetaan ensin kohdalleen ja viimeisena makeus, että sokeri ei pala pohjaan.
Chili oli huippuhyvää itsekseenkin, mutta ehkä vielä parempaa pilkotun tomaatin, murennettujen maissilastujen ja tuoreen timjamin kanssa. Varmaan lusikallinen ranskankermaakin olisi sopinut joukkoon. Ehkä ensi kerralla. Omnomnomnomnom.
Ja katsokaa noita lautasliinoja! Olin unohtanut kokonaan, että saatiin ne tuparilahjaksi. Mutta siellä ne odottivat minua, sinisessa Taika-peltirasiassa muiden lautasliinojen kanssa. En tiedä tuleeko niiden koruista ja kukista kootuista kirahveista aina mieleen Frida Kahlo, vai johtuuko se siitä, että olen lukenut kaksi hänestä kertovaa kirjaa putkeen. Tahtoisin ajatella, että tulee mieleen aina, vaikka ei viimeaikoina olisikaan hänestä lukenut. Mutta oli miten oli, Frida Kahlo-kirahvit sopivat mielestäni Chili con carneen aika hyvin.
Hyvältä näyttää yammiyammi!
VastaaPoista