torstai 22. toukokuuta 2014
Hampurilaisjuttuja
Tehtiin hampurilaisia. Nomsista vaan.
Sämpylän väliin löysi tiensä mehevä pihvi, juustoa, makeaa terttutomaattia, ohuen ohuet (ja sitruunamehussa marinoituneet) sipulirenkaat, rapsakka jääsalaatti, suolakurkku ja pekonia. Mmm... pekonia. Lisänä tarjottiin tietysti ranskanperunoita ja dipattavaksi aiolia. Kylmää colaa kyytipojaksi. Lip-smacking good!
Sämpylät (4 hampurilaisen kokoista)
2 dl lämmintä vettä
n. 20 g hiivaa (= 1/3 paketista)
n. 3.5 dl jauhoja
1 tl suolaa
siemeniä
Liota hiiva lämpimään veteen ja lisää suola. Lisää jauhoja, kunnes taikina vaivattaessa irtoaa kulhon reunoista. Tarkoitus ei ole tehdä taikinakittiä vaan pehmeää ja kuohkeaa taikinaa, joten malttia jauhojen kanssa. Sitten taikinan voi heittää työtasolla ja lätkiä sitä tasoa vasten, vaivata ja veivata. Älä lisää kuitenkaan jauhoja. Jos taikina tarttuu tasoon kiinni, irrota se leivinlastalla tai vaikka voiveitsellä ja jatka lätkimistä. Kymmenessä minuutissa saat taikinaa hyvän sitkon.
Nosta taikina leivinliinan alla kohoamaan uuniin tai mikroon tai jonnekin missä se saa olla rauhassa ilman vetoa. Anna kohota puolisen tuntia.
Jaa taikina sämpylöiksi ja ripottele pinnalle siemeniä jos niin mielit. Kohota taas liinan alla. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.
Itse muotoilin sämpylöistä tarkoituksella vähän normaalia isompia, mutta matalampia, koska pieni korkea sämpylä ei ole hyvä hampurilaissämpylä.
Mehevät jauhelihapihvit (6 kappaletta)
500g jauhelihaa
0.5 dl korppujauhoja
puoli purkkia rahkaa tai kermaviiliä
2 rkl maitoa
1 sipuli
1 muna
1.5 tl dijon-sinappia
1 rkl kapriksia
3-5 salvian lehteä
1.5 tl suolaa
1 tl pippuria
Sekoita korppujauhot, rahka ja maito ja anna turvota hetken aikaa. Silppua silpuli, kaprikset ja salvia. Sekoita kaikki aineet korppujauhotahnaan.
Muotoile pihvit. Kun kostut käsiä kylmällä vedellä välillä, ei taikina jää kiinni käsiin. Paista kuumalla pannulla, parilalla tai grillissä, kunnes ruskeita ja kypsiä. Tai uunissa n. 25 minuuttia 225 asteessa.
Uuniranskikset (pellillinen)
neljä isoa perunaa
oliiviöljyä
suolaa, pippuria, valitsemiasi muita mausteita (vaikkapa paprikaa tai tuoretta rosmariinia)
Pese perunat, mutta jätä kuoret. Lohko mieluisan kokoisiksi. Ehkä haluat suurempia lohkoperunoita, tai ehkä ohuita tikkuperunoita. Huuhtele tärkkelys perunalohkoilta kylmällä vedellä. Kuivaa pyyhkeeseen. Levitä perunat uunipellille, huljauta päälle oliiviöljy ja mausteet. Hiero perunoita, jotta maut leviävät joka puolelle.
Paista 225 asteessa 20-30 minuuttia. Mitä suurempia lohkoja lohkoit, sitä kauemmin aikaa. Perunat voi kääntää kerran paiston aikana. Perunat ovat valmiita kun ne ovat mukavan ruskettuneen ja rapsakan näköisiä.
Aioli (kahdelle dippaajaalle)
1 keltuainen
2 valkosipulinkynttä
1 tl sitruunamehua
0.5 tl dijon-sinappia
1.5 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
Raasta valkosipuli. Vatkaa yhteen keltuainen, sitruuna, sinappi, valkosipuli ja mausteet. Vatkaa oliviiöljy ohuena nauhana joukkoon. Vaatii vähän käsivoimaa, jos ei kaiva esiin jotain sähkövempelettä. Valmiina aioli on paksua, kiiltävää ja vaaleankeltaista.
Kun kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä, ei tahnasi juoksetu. Eikä se ole ollenkaan niin vaikeaa kun uhitellaan, itse tein ensimmäistä kertaa minkäänlaista majoneesivalmistetta itse, ja nappiin meni.
Helppoa kun heinänteko! Joskaan en ole ihan varma mitä tuolla tarkoitetaan. Tarkoitetaanko sillä sen heinän kasvamista, koska sehän on superhelppoa, heinähän siinä kaiken työn tekee. Vai tarkoitetaanko sillä heinän viikatteella kaatamista? Koska sitä olen kokeillut ja muistaakseni siinä tuli törkeä hiki, käsivarsia kolotti, sain useamman rakon käsiin hanskoista huolimatta ja pelkäsin jatkuvasti silpaisevan jalkani irti. Se ei ollut helppoa ollenkaan!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei heinänteko ole helppoa, hikistä puuhaa ja paarmat syö selän. Nimim. pienenä pakottiin heinäpellolle haravoimaan:) Mulla oli Äitien tekemä hamppari, vähäks oon kateellinen!!!
VastaaPoista